28 juli 2021

Lummelundagrottan och Visby

 

Igår tog vår lilla familj sig iväg på en egen utflykt. Pontus hade bokat in oss på en visningstur i Lummelundagrottan. 


Så taggade! Märks att vi nu mera har tonårsbarn i familjen. Det är inte superduper kul att hänga med familjen alltid. Men faktiskt så tyckte båda två att det var kul och spännande efteråt. 


Jag hade noll koll på lummelundagrottan innan. Visst verkligen ingenting så jag tyckte det var väldigt intressant att få höra historien om de tre pojkarna som hittade grottan på 40-talet. 


Inte var dag man är i en grotta. Det var 32 plus grader ute och inne i grottan låg temperaturen på 8 plus grader. Svalt och faktiskt även rätt skönt. Ute var det så varmt att svetten började rinna igen så fort vi kom ut ur grottan. 


När vi gick den guidade turen så gick vi in I den nya öppningen på grottan. Men efter turen så gick vi och kikade på ingången som pojkarna tog när de upptäckte grottan en gång i tiden. 


Aningens mindre ingång och även igenbommad så ingen skulle få för sig att testa att gå in där. Det smalaste stället de tog sig igenom i grottan var endast 22 cm. Ryser bara av tanken att åla mig in i ett så trångt utrymme. 


Bredvid grottan kunde man besöka norra Europas största vattenhjul. Det var en upplevelse. Av det sämre slaget. Man fick betala en inträdesavgift och det man fick se var ett jättestort vattenhjul. Absolut inget mer. Jo en gammal gammal film där en gammal gammal röst pratade om dess historia. Och det man fick se på filmen var bara texten som lästes upp. Grafiken måste varit från 70-talet. Nja ingen större succé. Men nu har vi sett det med! 


Efter lummelundagrottan kurrade magarna och vi åkte in till Visby för att hitta något matställe. 

Det var vi och alla andra turister på hela Gotland som var i Visby samtidigt. Helt galet med folk! Hade ett par ställen jag ville besöka men det var sånt kaos med folk så det blev inget med det. Får försöka ta det en annan dag. 


Lyckades hitta ett ställe vi kunde sätta oss och få lite mat. Jättegott var det! 


Leah var väldigt nöjd med sin mat. 


Vi tog oss en sväng och gick runt i Visby. 


Kom ner till hamnen där vi spanade in alla fina båtar.   


En del större och lyxigare än andra. Den här var helt galen. 


Väldigt fint nere vid strandpromenaden. Ja gud vad vi gick. Vi gick och vi gick så vi måste sett typ hela Visby. 


Kullerstensgator och gamla hus. Ja mysigt värre! Förstår att alla vill hänga i Visby. 


Vi var rätt trötta sen när vi kom tillbaka till stugan igen. 


Pontus och Minna spelade kort. Minna hade lite problem att kunna hålla alla sina kort så hon la dem under bordet för att inte Pontus skulle kunna se dem. Men hon slog i huvudet varje gång hon skulle kolla på sina kort så hon lånade en cykelhjälm att ha på huvudet. Bästa lösningen! 


Sen växlade vädret och det kom regn! Jag hoppade i min nya gula regnkappa och fram med mitt nya braiga paraply! Hann bara kliva utanför dörren så slutade det regna... 


Men det gjorde inte så jättemycket. Då kunde vi sitta ute på kvällen! Pappa och Aron som stod för middagen. 


Fördrinken fick tummen upp av både mig, Majken och Minna! 

Till mat blev det toast skagen till förrätt, tacos till huvudrätt med glass och tillbehör till efterrätt. 


Sen körde vi ytterligare en av femkampsgrenarna. Jag kom sist... 


//Sofie 

Inga kommentarer: