25 juli 2019

Längst Göta Kanal på cykel

Nu så är vi tillbaka igen efter vår lilla minicykelsemester mellan Berg och Motala längst med Göta kanal.


I Tisdags så anlände vi till Bergs slussar med alla våra cyklar och packning. Så taggade och redo för vår lilla cykelfärd:-)


Hjälmen var såklart på. Det var många som cyklade längst med kanalen och det var förvånansvärt många av dessa som inte hade hjälm. Där blev jag allt lite förvånad.


Det är himla fint att cykla längst med kanalen. Det är dessutom plant och rakt fram i stort sätt hela tiden så det är lätt att cykla för alla.


Det blev lite småstopp här och var. En behövde kissa, en annan dricka och en tredje fylla på energiförrådet. Men det var lite av tjusningen att vi hade absolut inte bråttom så vi tog det i vår egen takt.


Våra barn är inga jättevana cyklister men de kämpade på jättebra.

En annan mysig sak längst kanalen är att man åker över färistar och där så går det får och betar längst med kanalen och ser till att gräset hålls efter. Supermysigt att se alla fåren som gick runt och betade när vi cyklade. Ibland stod de mitt på vägen så då blev det ett litet stopp igen. Lyckades tyvärr inte fånga dem på bild men det är en väldigt mysigt grej!


Pontus och jag cyklade tandem! Det gick över förväntan och var riktigt mysigt att cykla tandem. Jag har aldrig gjort det innan. Man blir ju mer social med varandra när man cyklar tandemcykel då man kan prata med varandra på ett helt annat sätt under resans gång.

Cykeln är en gammal som kommer från Pontus morbror. Oväxlad är den med, men det gjorde faktiskt inte så mycket. Den gick jättebra och åka på ändå och väldigt skön att sitta på.


Det blev ett fikastopp där vi kikade in båtar som åkte förbi i kanalen. Överlag tycker jag det var väldigt dåligt med båtar. Jag hade trott vi skulle se fler. Det var bra mycket mer trafik på vägen bredvid kanalen.


Vädret var mulet och alldeles perfekt cykeltemperatur. Det var inte för varmt och inget regn.

Jag cyklade i klänning och det kan jag verkligen rekommendera! Så himla skönt när det fläktade under kjolen när man cyklade:-) Inte dumt alls! För vi blev rätt varma när vi cyklade även att temperaturen var sval.

Vi kom sen fram till Borensberg där vi tog oss en lunchpaus. Fram till Borensberg så gick det väldigt smidigt. Fin cykelväg längst kanalen och mycket att titta på.


Men efter Borensberg vidare mot Motala så blev det landsväg. Inte lika rolig cykelsträcka. Här började även barnen blir rätt trötta efter 2.5-3 mils cykling. Men de kämpade på bra ändå! Allas våra rumpor började även kännas av här omkring.


Vi cyklade på bra och stannade till för lite vätskepåfyllning. När vi står där vid vägkanten så åker en bil förbi och vi hör hur det smäller. Trodde först det var bilen, men det visade sig vara däcket på Hugos cykel. En rejäl punktering som inte hjälpte att bara laga utan krävde en helt ny slang.


Så det slutade med att Pontus fick cykla den sista biten in till Motala själv på tandemcykeln med Hugos cykel uppbunden på cykelkärran. Jag och Hugo fick istället skjuts av snälla Elin som kom och hämtade oss.

Himla tur att vi inte var så långt hemifrån och cyklade:-) (Elins bil är inte så stor därav att Pontus fick frakta hem Hugos cykel på cykelkärran. Bara ett tillägg för den som undrar:-)

Ska vi ut på längre cykeltur någon gång får vi förbereda oss bättre på eventuell punktering men nu gick det ändå att lösa väldigt smidigt.


Jag och Hugo kom först fram till campingen och stugan där vi skulle bo. När de andra sen också kom så dröjde det inte länge innan vi alla befann oss nere vid badstranden.


Så sjukt skönt att bada efter en hel dag på cykel! Varamonbaden i Motala var superlängesen jag var vid senast. Så fint med den långa sandstranden. Tyvärr extremt långgrunt så ingen vidare badsjö i mitt tyckte. Men vi lyckades svalka av oss till sist.


Hugo passade vi på att gräva ner i sanden. Sånt som är kul att göra när man är på en riktig sandstrand!


Efter badet så gick vi till stugan och svidade om och gav oss ut på promenad i jakt på en stor godisbutik barnen sett på vägen till stugan. 


Leah tog en paus och klättrade i träd under promenaden. Vi hittade inte riktigt så det blev en sväng innan vi kom fram. 


Godis var inte alls en dum idé så det var inga problem alls och fylla påsen. Efter vi varit där så kurrade våra magar och vi gick neråt mot stranden igen för att leta reda på någon restaurang att äta vid.


Så himla fint att sitta precis bredvid Vättern och se kvällssolen lysa över sjön.


Vi åt jättegod mat och drack gott dricka.



Efter maten blev det äventyrsgolf! Jättefina banor som alla var inspirerade av olika saker från Motala. Första gången jag och barnen spelade äventyrsgolf med. Riktigt kul var det!


Jag kom tvåa, måste jag ju bara nämna:-) 


När vi gick hem sen längst med vattnet så såg vi solen som gick ner. Så vackert! Man får en känsla av att vara utomlands med den fina långa sandstranden och all liv och rörelse som är runt omkring. Underbart fint!

Vi somnade rätt fort sen allihopa när vi kom tillbaka till stugan.

//Sofie 

Inga kommentarer: