02 september 2016

Vänförfrågan


En tanke om Facebook och det här med vänförfrågningar som kom till mig idag. Jag har ju börjat nytt jobb och träffat flera nya människor vilket är väldigt kul. Jag har även fått vänförfrågningar från några av dem på Facebook vilket också bara är kul.

Men jag började då fundera på det här med att skicka vänförfrågningar. Jag tror knappt aldrig att jag gjort det. I min hjärna om jag träffat nya människor och sen får upp dem som förslag som vänner på Facebook och jag då skulle skicka en vänförfrågan känns så konstigt. Jag tänker att de typ tror att jag suttit och snokat runt och letat reda på dem och febrilt vill att de ska bli min vän.

Fast jag tänker ju inte alls så när jag får vänförfrågan, då blir jag ju bara glad.

Är du en sån som skickar vänförfrågningar eller är du mer en sån som jag?

Likaså på Instagram tycker jag inte heller om att klicka i för att få följa andra. Men återigen så tänker jag ju inte så när det är tvärtom, när någon skickar förfrågan om att få följa mig. Eller ja inte alla dessa spamkonton med nakna tjejer som hela tiden kommer upp. Kan man stoppa dem på något sätt?

Däremot är jag mer noga med vilka jag väljer att ha som följare på Instagram. Där känns det som man kan begränsa mer än på Facebook. Facebook är ju som en öppen bok för alla nu för tiden. Alla kan läsa allt och se alla ens bilder man lägger upp typ. Därav att jag är mer aktiv på Instagram än på Facebook.

Fast där säger jag ju emot mig själv lite som har en blogg som jag skriver i varje dag och som alla kan läsa. Men jag har aldrig skyltat med min blogg. De som hittar hit att läsa gör det och de som inte gör det gör det inte. Typ så resonerar jag. Sen är det just en blogg. Visa personer som jag är vän med på Facebook skulle kunna starta bloggar också med tanke på alla deras uppdateringar och texter. Inget emot uppdateringarna och texterna men de kan bara bli lite mycket i det forumet. Bättre att starta en blogg då till exempel som är mer ämnad för det.

Här i bloggen så väljer jag vilka bilder jag lägger upp och vad jag delar med mig av på ett annat sätt.

Sen har jag länge funderat det här med mina barn och hur mycket jag vill visa dem på nätet. De börjar bli så stora nu så det är en fråga jag tänker på mer och mer. Jag har visa saker jag aldrig skulle skriva eller visa som berör dem (och mig själv).

Jag resonerar lite som så att nätet och sociala medier är ju vår tid nu. Det finns och det är vår vardag. Jag vill försöka hålla en bra balans mellan det och att de inte ska känna sig "uthängda". En jättesvår fråga det där men jag tror att alla föräldrar gör vad de tycker är bäst. Dock så tror jag att alla borde tänka en gång extra innan man publicerar sina bilder och texter. Det försöker alltid jag göra.

Oj vilken svamlig text om Internet och sociala medier. Det är intressant men kan vara svårt:-)

//Sofie


2 kommentarer:

Sandra sa...

Gällande bilder på nätet så frågar jag alltid Linnea om det är okej att lägga ut en bild eller inte. Hennes kompisar hänger ju också på nätet, och de kan säkert se det jag lägger ut, även om jag har ett låst konto.

Zouphie sa...

Jag har också börjat fråga barnen innan jag lägger ut bilder på dem men jag vet inte säkert hur mycket de förstår av vad det innebär med Facebook och Instagram. Försökt förklara i alla fall:-)