12 november 2018

Hjälpa till med hushållssysslor

Då var det måndag och kväll igen. Jag och Hugo lagade middagen denna afton. Det blev bönpasta med köttfärssås till och blomkål. Mycket gott må jag säga!

När Hugo och jag stod och grejade med maten så började vi prata om det här med att hjälpa till hemma. Enligt Hugo måste han hjälpa till med sååå mycket här hemma som hans kompisar inte alls behöver hjälpa till med hemma hos sig. Känns ju inte så särskilt unikt att ett barn säger så.

Men jag började ändå fundera. Våra barn har sina saker att ta hand om här hemma som de måste hjälpa till med. Det kräver vi för att de ska få sin månadspeng.

Leah har liksom hunnit bli 8 ½ år gammal och Hugo är 10 år så jag tycker allt man kan ställa krav på att barn i den åldern ska hjälpa till med vissa saker.

Exempel på saker som Hugo och Leah gör här hemma är:

- Mata Ebbe och Kajan
- Plocka ur diskmaskinen (underbart, jag behöver knappt aldrig göra det)
- Gå ut med soporna (ännu en syssla som är underbar att slippa göra själv:-)
- Bära upp sina egna tvättkorgar med ren tvätt och vika den samt lägga in kläderna i sina garderober
- Gå kisserunda med Ebbe
- Skala potatisen till middagen
- Dammsuga sina rum (iallafall en gång i veckan ska de göra det)
- Packa i och ur sina egna väskor (här kan vi få tjata och påminna en del)
- Ha koll på sina läxor och se till att de blir gjorda i tid (även här blir det en del påminnelse, men oftast brukar de ha koll)

Kommer inte på om det är något mer, men typ det. Hur har ni det hemma hos er? Jag blev riktigt nyfiken på hur andra har det. Vad måste era barn hjälpa till med? 

Jag tycker det handlar mycket om att jag och Pontus inte ska behöva stressa ihjäl oss för att hinna allting alltid. Ska barnen hinna åka på sina träningar och matcher eller till kompisar så gäller det ju att alla hjälps åt för att det ska gå smidigare!

Hugo och Leah hjälper till med precis samma saker även att Hugo är äldre än Leah. Det skiljer ju så lite i ålder så vi kör samma för dem båda. Det gör vi när det kommer till det mesta faktiskt nu när jag tänker efter. De får även lika mycket i månadspeng, de ska gå och lägga sig samma tid om kvällarna och de fick ju sluta på fritids samtidigt. Hade det varit en större åldersskillnad hade vi säkert gjort annorlunda.

Handlar ju även om hur ens barn är, hur redo de är för vissa saker. Men jag tror ju att barn växer av att få ta ansvar. Att de får bättre självförtroende och att de då även klarar av andra saker bättre i livet.

Det är så olika hur man tänker och resonerar kring sånt här med vad barnen ska hjälp till med hemma. Jag tycker det är viktigt att de hjälper till med vad de kan. Våra barn är säkert bortcurlade när det kommer till en del andra saker (vilka barn är inte det i dagens samhälle?) men med vardagliga saker som sånt här tycker jag är självklara att de ska hjälpa till med.




//Sofie 

Inga kommentarer: