06 juni 2023

Grattis Sverige 500 år!

Sverige, ett sånt fantastiskt bra land du är ändå! Det gnälls mycket på dig, men jag tror de flesta av oss svenskar är väldigt tacksamma för att det är just här vi bor.


Ett land där ingen behöver fly ifrån, snarare ett land det flys till. Trots dina brister så är du ett sånt otroligt bra land på så många sätt. 


Vi kan till exempel dricka vattnet i våra kranar! Ingen självklarhet i övriga världen. Vårt rena fina vatten som finns runt om oss och överallt i vårt avlånga land. Tänk alla fina sjöar som vi alla har tillgång till tack vare allemansrätten! En sån självklar sak för oss svenskar men som är väldigt unik. Tänk att vi alla som bor här får möjlighet ta del av vår vackra natur. Vilken fin grej! 


Vår sjukvård får så oerhört mycket skit men den är faktiskt helt otrolig och håller en väldigt hög nivå. Vi kan ringa efter en ambulans när det behövs och vart vi än befinner oss så tas vi emot på alla sjukhus utan att behöva uppvisa att vi är försäkrade först. För att inte tala om högkostnadsskyddet! Bara det är ju en sån himla bra sak vi har här i Sverige.  


Att våra barn och unga har gratis tandvård och till och med får tandställning vid behov. Att vi har föräldraledighet och en föräldrapenning som är helt i en klass för sig. Vi har en helt unik barnomsorg där alla har möjlighet att få ha sina barn på förskola och fritids. 


Våra barn får mat i skolorna! Sverige och Finland är de enda länderna i världen som erbjuder sina barn det. En sån jätteviktig och betydelsefull sak för en bra skolgång. 


Vi lever i ett land utan några stora naturkatastrofer och massa farliga djur. Ett land med fyra årstider och med en frisk och ren luft att andas in. 


Sverige är ett land där alla har möjlighet att läsa vidare på högskola och universitet utan massa dyra avgifter. 


En av de bästa sakerna är ju att vi i Sverige har världens bästa godis och fika kultur! Inget annat land kommer ens i närheten av vårt goda godis och fina fikabröd. 


Vi är ett land som är så väldokumenterat att vi kan släktforska flera hundra år tillbaka i tiden. 


Vi får tro på vad vill och älska vem vi vill. 


Ja, hela vårt värdfärdssystem med det sociala skyddsnätet är ju helt unikt och något att vara väldigt stolt över. 


Vi har så mycket bra i det här landet! Såklart många saker som kan bli bättre också men framförallt tror jag vi ofta glömmer bort hur bra vi faktiskt har det.


Grattis Sverige 500 år!  



//Sofie 


Inga kommentarer: