30 oktober 2018

Ost ska vändas - Inte flyttas!

Boxholmare (som jag ju faktiskt är i grunden) så kände jag mig väldigt stolt idag över min lilla hemkommun. Det är inte ofta jag känt mig stolt över att komma från Boxholm förutom när det kommer till en sak. Nämligen Boxholms ost! Det är verkligen den godaste ost du kan äta. Boxholms osten är ett riktigt hantverk som i alla år tillverkats på det lilla mejeriet i Boxholm. 

Nu har ägaren Arla fått för sig att all produktion av osten ska flyttas till Östersund. Ja, ni hör ju själva hur galet det låter! Boxholms osten har alltid och ska även i framtiden produceras och tillverkas i Boxholm. Annars är det ju ingen Boxholms ost! 

Det är sorgligt överlag hur stora företag köper upp mindre företag och lägger ner produktionerna på de lokala orterna för att flytta dem till storstäderna. Sverige är mer än dessa storstäder och det är superviktigt att bevara de lokala företagen! 

Boxholms osten ska tillverkas på mejeriet i Boxholm ingen annanstans. 


Jag hade ett möte i Boxholm idag på morgonen. Jag fick överge min semester för en stund och åka på möte med chef plus personalchefen för ett möte angående min hälsostatus vs. min jobbsituation. 

Barnen var hos mamma under tiden jag var iväg. Efter mötet när jag åkte genom samhället mötets jag av världens häftigaste syn. Folk från alla håll och kanter kom gåendes mot torget där protesterna skulle hållas för att behålla produktionen av våra kära ost på orten. 

Mamma skulle iväg på ett bankmötet och kunde inte följa med och demonstrera. Men jag och barnen åkte ner för att delta. Eller Hugo ångrade sig (vädret var ju inte topp) så lämnad av honom och Ebbe hos Erik under tiden. 

Det var riktigt mycket folk samlade! Mycket media också. Såg både Aftonbladet, SVT, Sveriges Radio och flera andra medier som var där och rapporterade. 



Det hölls först lite blandade tal innan det var dags för själva marschen. Ett lååångt tåg med musikkåren i täten som gick iväg mot målet som var... 


Mejeriet! Såklart:-) Jättekul att se alla engagerade människor som deltog på ett eller annat sätt. Att se alla jobbarna på mejeriet som stod i fönsterna när vi kom fram var riktigt häftigt! 

Som sagt det är inte ofta jag känt mig stolt över att vara Boxholmare men idag gjorde jag verkligen det! 


Alla hundratals personer som marscherade tillsammans köade sen för att handla i butiken. Har ingen aning om hur mycket ost de kan ha sålt idag men det måste varit rekord! 


Personalen var så tacksamma för alla som hade kommit dit. 


Jag fick feeling och shoppade loss rejält för att stötta mitt favorit mejeri. Flera stora gräddostar blev det och så en paprika ost (Leahs favorit) och en havssalt och örter (som är min favorit). 


Boxholmare kör man inte bara över. Det visade vi tydligt idag! 

Nu hoppas vi att Arla tar sitt förnuft till fånga och låter osten få vara kvar där den hör hemma. Den hör hemma Boxholm! 

//Sofie 

Inga kommentarer: