11 juli 2016

Gamla Linköping och Fenomenmagasinet

Idag åkte vi på utflykt hela familjen till gamla Linköping. Målet var Fenomenmagasinet som jag aldrig varit på men hört så mycket bra om. Barnen har varit där innan med mormor och moster så de blev eld och lågor när vi sa att vi skulle åka dit.


Vädret var sisådär när vi kom fram. Regnet anlände samtidigt som oss så det var perfekt att gå in där. Jag blev faktiskt väldigt positivt överraskad! Det var lika roligt för vuxna som för barn:-)

Massa olika experiment med olika teman. Min favorit var där man kunde testa sin reaktionsförmåga. Pontus var så självsäker och sa att han hade så bra reaktionsförmåga men han var inte i närheten så snabb som moí:-)

Sen hade de en avdelning med ormar, spindlar och ödlor. En favorit avdelning för barnen, jag tyckte mest att det var otäckt att se en kobra med bara en tunnglasskiva emellan.



 Man kunde "provflyga" ett SAAB plan också. Det var mycket poppis!




En annan grej var att man kunde prova och lyfta sig själv (sin egen vikt). Jättekul! Och så stark man kände sig:-)

Pontus provade på den här grejen. När man snurrade däcket så snurrade stolen.

Efter vi varit där inne så var vädret mycket bättre så vi satte oss och åt den medhavda lunchen ute i det gröna.

Sen tog vi och gick en sväng inne i gamla Linköping. Jag har inte varit där sen jag gick i skolan och vi var där på klassresa. Blev även där mycket positivt överraskad. Så mycket roligt det fanns för barnen (och oss) att göra där.


 Det bjöds på dockteater. Barnen satt som tända ljus under hela föreställningen.


Det fanns även en gammal handelsbod som barnen kunde leka i. Här höll vi på att aldrig få med Leah ifrån. Så otroligt fint med alla gamla saker. Kolla på bara kassaapparaten! Och alla fina burkarna!


 Det fanns till och med massa gamla sedlar som barnen lekte glatt med.


Vi gick och kikade på hur det var att gå i skolan förr i tiden.


Leah provade att skriva med bläck på gammalt viss och Hugo skrev på griffeltavla. Hugo tyckte den såg ut ungefär som en surfplatta:-)



Det fanns även så barnen kunde prova på att tvätta på flera olika sätt som man gjort under århundradena. Leah tvättade och tvättade och tvättade...


Hugo tyckte det var roligast med mattpiskningen.


Vi gick även förbi ett repslageri där vi fick se hur man tillverkade rep. Leah var inte sen med att hjälpa till. Hon och en tysk gubbe från Tyskland.

Det var verkligen toppen allting! Det gick även omkring personer utklädda i tidsenliga kläder och spelade teater. Vi fick se när banken rånades och hur rånaren blev tillfångatagen. Allt var efter en riktig händelse som skedde på 1700- talet. Hugo var jätteimponerad då vi precis läst om det inne på en utställning som handlade olika händelser som skett i Linköping under olika århundraden.

Man kunde även gå in på polisstationen och få sig en historielektion som barnen också uppskattade mycket.


Men något annat som blev väldigt poppis var detta. Styltor! Barnen vägrade typ gå därifrån Pontus fick muta med att han ska tillverka egna styltor till dem hemma. Som de tränade på att försöka klara av det. Jag också men jag gav upp rätt snart. Pontus var den som kunde det bäst.



Ja det var säkert ännu mer saker jag inte fått med. En toppen dag hade vi verkligen så jag kan varmt rekommendera er att åka dit!

Vi avslutade med ett besök inne i Cloettaboden vilket även det var en hit. Tänka sig va?:-)

//Sofie 

Inga kommentarer: