07 november 2018

Gott utan socker

Efter jobb, träning, mathandling och inhandling av ägg och potatis i äggboden så åkte jag hem för att testa och baka en ny sorts chokladbollar. 

Jag tänkte ta med och bjuda barnen på jobbet på fredag och då går det inte att göra vanliga gamla hederliga chokladbollar inte. 

Inget socker får det vara i dem då det är noll socker som gäller i alla förskolorna i kommunen där jag jobbar. Det jag skulle baka fick inte heller innehålla nötter och inget mjölkprotein. Jag funderade länge på vad jag skulle kunna göra och bjuda på tills jag kom på att jag kunde baka såna där chokladbollar gjorda på dadlar. 

Googlade och hittade ett recept som hyllade dessa chokladbollar till skyarna. Det var även massa kommentarer under receptet där folk som provat att baka dem meddelade att de var så goda och att deras barn älskade dem. Det var precis som vanliga chokladbollar. 



Jag trodde väl inte så mycket på det, men det var ett passande recept så jag körde på det. 

Ändrade lite i receptet då jag först inte lyckades få till konsistensen på smeten så bra. Den blev liksom inte tillräckligt klibbig för att kunna göra bollar av. Men med en extra dadel i och lite mer vatten så blev de jättebra! 

Jag trodde inte de skulle bli så goda, men vet ni? Det blev dem! Helt klart godkända av mig och det blev de även av övriga familjen. Jag är i chock över att de smakade så bra. Det stora testet blir väl på fredag när trettio småbarn ska testa och smaka dem. De kanske totaldissar dem, men jag tycker ändå de förtjänar att tipsas om! 

Så här kommer receptet: 

Chokladbollar 
2 dl ekologiska havregryn
8-10 st dadlar
3 msk kallpressad, rå kokosolja
0,5 dl kokosflingor
1 msk vaniljpulver/vaniljstång
1 krm salt
2 msk kakao
kokosflingor (att rulla i)
Mixa allt till en stor boll. Går inte smeten ihop späd ut med kaffe eller vatten (jag fick ta cirka 3 msk). Forma bollar och rulla i kokos. Ska hålla upp till en hel vecka i kylen. 
Familjen tyckte som sagt om dem så jag tar det säkra före det osäkra: 

//Sofie 

Inga kommentarer: