23 april 2015

Vårdadministratör/läkarsekreterare/sjukvårdsadministratör uttagningsprov/intagningsprov/antagningsprov


Kärt barn har många namn!:-)

Tänkte jag skulle skriva några rader om provet jag gjorde för några dagar sedan. Anledningen är att jag själv satt och googlade runt en massa inför provet då man absolut inget fick vet innan från skolan om vad det skulle handla om, eller hur upplägget skulle vara nej inget alls fick man veta. Lite lagom frustrerande men bra då att Internet finns. Hittade trådar på olika forum där folk skrivit om det och även blogginlägg som också tagit upp det men tänkte göra en sammanfattning av det jag med.

Skriver jag lite om det här så kanske det kan hjälpa någon annan att i alla fall vara lite mentalt förberedd för vad provet innebär. Så är man inte intresserad av det kan man ju bara scrolla förbi detta inlägget.

Nu är det säkert olika från skola till skola hur man gör men i det stora hela så testade de ens kunskaper i svenska språket. Det handlade om grammatik (där fick jag lite panik då jag är skitdålig på sånt) "vad är den obestämda formen av det här ordet i plural" typ såna frågor.

Sen var det ordförståelse. Har man gjort högskoleprovet så vet man vad jag menar. Påminde mycket om det. En del ord så svåra att jag aldrig hört talas om dem och de jag hört talas om hade så snarlika svarsalternativ så det gällde verkligen och tänka till.

En annan del av provet var läsförståelse. Jag läser en del men jag tyckte det var svårt. Gällde och koncentrera sig på texten och jag fick gå tillbaka flera gånger och verkligen dubbelkolla. Det var inte de mest lätta texten att förstå men det var ju inte meningen heller:-)

Sen var det en del där man skulle skriva fort och rätt på datorn. Det gick rätt bra för mig men först hade jag ju inte fattat att man var tvungen att skriva rätt från början. Alltså man kunde inte gå tillbaka och sudda felstavningar, glömda punkter eller liknande.

Sista delen var en liten uppsatsdel som handlade om att man skulle skriva om varför man ville jobba som vårdadministratör. Jag är rätt duktig på att ordbajsa (gick man samhäll på gymnasiet så gjorde man inte mycket annat, eller hur Hannah?:-) så tror den delen kändes rätt okej. Eller man hade olika rubriker att välja på men jag valde "Varför jag vill jobba som vårdadministratör".

Förstår faktiskt inte varför man inte kunde få lite info om provet innan. Typ att det kommer handla om hur man behärskar det svenska språket, att en del handlar om grammatik, en del ordförståelse, en del läsförståelse och en del där man testas på sin kunskaper att kunna skriva på tangentbord. Det förklarar ju lite om provets upplägg utan att avslöja några frågor.

Dessutom står det ju massa på nätet om det om man söker runt så sak samma:-)

Nu är det bara att invänta om jag gjort tillräckligt bra ifrån mig för att bli antagen. Svar kommer i juni någon gång. Många som söker så vi får väl se. Jag är negativt inställd som alltid då kanske jag kan få bli positivt överraskad för omväxlingsskull:-)

//Sofie

1 kommentar:

Anonym sa...

hej!
Jag deltog också på urvalstestet till vårdadministratör, det gick på skit:-((
Ovant att skriva på en annan dator....missade massor. Var för snabb på mellanslags knappen hela tiden och då var det försent att ändra ordet. Fick inte mer än 75% på testet, helt värdelöst!!!
Vad fick du på datortestet?