16 september 2024

Kyligt men skönt morgonbad

en solig och fin söndagsmorgon inledde vi med att åka bort till sjön för ett morgondopp.


Soligt och fint var det men också kallt. Termometern i bilen stod på endast 3 plus grader. 


Det var så fint vid sjön denna morgon. 


Ebbe var först i och sist upp. Som det brukar vara. 


15 uppfriskande grader var det i vattnet. 

När vi kom hem igen så blev det frukost och därefter satte sig både Pontus och jag vid våra datorer. 


Han satt och gjorde massa jobb åt tennisklubben och jag pluggade. Plugg blev det men även lite nätshopping. Beställde nya träningsskor som jag varit i stort behov av rätt länge så ändå helt okej nätshopping. 


Timmarna gick och rätt som det var så blev det lunch och sen gjorde vi oss i ordning för att dra iväg på fotboll. 


Det vaknades bortamatch i Bankeryd så Pontus och jag följde med för att heja. 

Ebbe var också med så vi gick promenad under tiden vi väntade på matchstart. 

Vi kom tillbaka från promenaden så tog jag en till promenad. Det var fortfarande tid kvar innan matchen skulle börja och jag var törstig så gick bort till en Coop butik.


Köpte även såna här majskakor i miniformat. De smakade inte ett skit så det var ett rätt meningslöst köpt. 


När motståndarna gick ut på plan till uppvärmningen hörde jag hur killarna i det laget suckade och sa till varandra att det var då fan att de skulle spela på den här planen. De har ju aldrig lyckats vinna när de spelat på den här planen. 

Och så rätt de hade, de vann inte den här gången heller. Slutresultatet blev 4-1 till Tranås. 


Ebbe hade svårt att fokusera på matchen medan påsen med de smaklösa majskakorna var framme. 


När påsen sen stoppades undan kunde han slappna av. Så värst intresserad av matchen var han som vanligt inte. 


Kul att det blev en vinst när vi åkt så jäkla långt för en bortamatch så här en söndag i september. Det var inte så kallt men däremot var det galet med mygg så var glad att jag hade på mig ordentligt med kläder för att kunna ta skydd mot asen. 


Kockan hann dra iväg innan vi var hemma igen. Då blev det havregrynsgröt till kvällsmat innan jag sen däckade. Jag hade huvudvärk hela dagen som inte riktigt ville ge med sig. Det tar på krafterna så då somnar man ovaggad. 



//Sofie 

15 september 2024

Skördemarknad i Asby

Vilket underbart väder vi fick denna lördag! Pontus började dagen med att vara iväg på en grej med tennisen men när han sen kom hem sen på förmiddagen så åkte vi iväg till Asby för att gå på skördemarknaden. Vädret var verkligen helt perfekt. Inte behövde man gå och frysa den minst lilla. Man kör ju på bara ben så länge det bara går! Långbyxor och strumpbyxor får gärna vänta. Har ingen som helst brådska med det och särskilt inte när det är så här varmt. Gå och svettas när man inte behöver liksom känns bara konstigt. 

Det är rätt roligt när det är dessa årstidsskiftningar för folk klär sig så otroligt olika. En gick i vinterjacka och en annan var klädd i linne och shorts. 

Det var väldigt mycket folk på marknaden när vi kom. 


Pontus tyckte det var roligast att spana in traktorerna som fanns att kolla på. 


Träffade sen Mamma, Elin och Bosse som också var där. Tog en sväng inne på loppisen där Bosse shoppade inte mindre än TVÅ bilar! 


Dessa tramptraktorer har funnits med så länge marknaden funnits tror jag. Våra barn älskade att köra runt på dessa när de var små och nu var det Bosses tur. 


Tur att Leah var med och kunde hjälpa till då benen inte riktigt nåde ner till pedalerna än. Många varv blev det runt banan innan vi lyckades lirka bort herrn därifrån med att gå och kolla på lastbilarna. 


Inte lika roligt som att åka tramptraktor men ändå roligt tyckte Bosse. 


Åkte sen en tur med traktor och vagn. 


Bosse var lite halvskeptisk men när mamma också följde med och åkte gick det bra. 


Turen gick runt Asby med ett stopp vid denna lilla stuga som man fick besöka. 


Så liten stuga och här inne hade det bott en änka och hennes fyra barn en gång i tiden. 

Bosse tyckte det var roligt att gå omkring därinne. Var ju typ som en lekstuga i storlek. 


En påtvingad bild? Jajemän! 


Våra magar kurrade när vi kom tillbaka så jag, Pontus och Leah ställde oss för att handla mat i en sån vagn som sålde thaimat. Det tog sin tid innan vi kom fram men så himla gott det var! Helt klart värt väntan även att det var rätt segt och jag kände hur blodsockret bara sjönk mer och mer för varje minut när vi stod där i kön och ingenting hände kändes det som. 

Men gott var det! 


Innan vi avrundade marknaden så blev det ett köp av brända mandlar. Älskar brända mandlar men blev besviken då dessa var kalla? Vill ju ha dem varma. 


Vi stannande till hemma hos Pontus föräldrar på hemvägen där det blev kaffe på deras veranda innan vi länsade deras land på morötter. Så många och så stora! Vi äter rätt mycket morötter så perfekt att kunna få och ha på lager hemma. 


När vi kom hem sen var vi så trötta alltihopa. Jag somnade till och med en stund på soffan innan jag vakande med ett ryck. 


Klädde på oss och gav oss ut i det fina kvällsvädret. Något kyligare men fortfarande soligt. 


Det var välbehövligt att få komma ut och få lite frisk luft i lungorna. 


När vi kom hem gjorde Pontus varsin GT till oss och så blev det varmrökt lax till middag som vi köpte på marknaden. En bra avrundning på en bra lördag. 




//Sofie 

Plugghörna och födelsedagsfirande

Denna fredagsmorgon startades på gymmet och fortsatt framför datorn. 


Det vankades föreläsning och den här gången testade jag att sitta inne på Leahs rum. Har lite svårt att hitta en bra plats att sitta på. Soffan må vara skön men inte så värst optimal. Men här satt jag faktiskt riktigt bra. Kommer nog bli en återkommande pluggplats. Särskilt när det vaknas föreläsning och liknande. 


Ebbe fann sig också till rätta och häll matte sällskap. 


Alltså första timmarna går riktigt bra men när man ska sitta i 5 timmar och koncentrera sig så är det lätt att man tappar fokus. I alla fall för min del. 


Tur då att vi får en kvarts paus efter varje timme. En av pauserna ägnade vi åt att äta glass på verandan i det fina vädret. Ebbe ville väldigt gärna också smaka och såklart fick han sista biten. 

En annan paus blev det en liten promenad för att rasta både hund och matte. Skönt att få sträcka på sig och komma ut i det fina vädret. Alltså vilket väder vi haft senaste tiden. Typ hela augusti har ju varit fin och i stort sätt hela september. Tankar d -vitamin för fullt inför vintern. 


Efter att föreläsningen var slut så åkte jag och hämtade två favoriter, Den ena plockade jag upp vid skolan och den andra hämtades på förskolan. Kom precis när Bosse hade vaknat efter sin eftermiddagslur så han var på väldigt bra humör. 


Skulle fälla ihop hans vagn men döm min lycka när jag kom på att jag bara kunde lägga in hela vagnen i bagaget. Stod och testade mig fram hur vagnen skulle fällas ihop men kom på att den nog kunde få plats ändå där i bilen, och det gjorde den! Underbart för jag vet i tusan att även om jag lyckats fälla ihop den om jag hade lyckats fälla ut den igen sen. 

Vi tog en sväng till Kvarnen då vi hade några ärenden att uträtta. 


Vi började men energi påfyllning i form av macka och festis. 


Festis premiär för Bosses del och som han älskade det. 


Däremot älskade han inte gurkan och paprikan på smörgåsen så dem var han snabb med att ta bort. 

Vi besökte sen systembolaget för att inhandla en present. Det var lite halvsvettigt men en lösspringande Bosse men lyckades fånga in honom och spänna fast han i vagnen. Lättnande var enorm! Fick även visa legitimation när jag skulle betala vilket alltid är trevligt. Minna frågade mig varför och jag förklarade varpå hon började asgarva att de trodde jag var under tjugo år. Jag skulle ju liksom kunnat varit deras mamma! Snäll systerdotter jag har. 


Smet in på Kicks också då min mascara tagit slut. Brukar alltid beställa online men tänkte att jag skulle gynna den lokala handeln. Men fy så dyr s den var att köpa där! Den är dyr annars min mascara men jag gav nästan 150 kr mer här än när jag köper den på nätet. Det svider i plånboken att gynna den lokala handeln ibland. 


Åke sen hem till dem en sväng för att invänta Aron innan vi alla sen skulle åka till mamma och pappa för att fira pappa som fyllt år. Bosse och jag lekte ute i trädgården tills han tröttnade och vi gick in. Där skulle jag tvätta av honom oh byta kläder på gossebarnet. Det var lika uppskattat som om jag skulle piskade honom med ris. Men ren och fin blev han till sist. 


Och när vi kom fram till mamma och pappa gav vi oss ut på en promenad med vagnen Bosse och jag enligt Bosses önskemål. 


Ja hade bara hoppat i pappas tofflor i farten och det var kanske inte de bästa promenadskorna. 


Sen kom även alla de andra kusinerna och det blev världens röj. 

Vi åt grillat och sen bjöds det på tårta. 


Lykke var taggad på tårta. 

Tog faktiskt inte så mycket mer bilder. Leah följde med oss hem medan Hugo drog iväg på galej då det vaknades fest för alla ettorna. 

Nu börjar den tiden. Sov typ ingenting innan jag hörde att han kom hem sen mitt i natten. Då kunde jag slappna av och somnade som en stock. 




//Sofie 

12 september 2024

Rygg och öron




Ja, ryggen är fortfarande inte helt hundra. Den är fasen inte det även om den känns bättre. Men lyckades ändå få till ett pass även denna morgon. Man får göra vad man kan. 

Tror det är efter nätterna som jag känner av ryggen som mest då jag legat still länge. Då tar det sin lilla tid innan den är igång igen. 

En annan sak är att mitt stackars öra äntligen känns mycket bättre! Vet inte om jag skrivit om det här men jag har i flera veckors tid haft problem med mitt ena öra. Eller vadå veckor? Snarare månader för jag tror det började i början av sommaren. Mina öron är ju som de är... Nu har det varit som jag haft vaxpropp i kombination med vatten i örat till och från. Periodvis har det liksom varit som ett brus i örat. Har låtit ungefär som när man försöker ställa in en kanal på en hederlig gammal radio. Superirriterande och framförallt har det kliat så jag trott att jag ska bli tokig. Har jag kunnat låta bli att klia? Svar nej. Har kliandet gjort det hela värre? Svar förmodligen. För nu har jag faktiskt inte rört örat på något som helst viss på ett par dagar och jag märker sån stor skillnad. Jag var alltså på väg att ringa vårdcentralen, men förhoppningsvis slipper jag det nu. Håll tummarna! 


Efter träning blev det plugg men sen var jag tvungen att passa på att åka och bada. Jag hade fortfarande inte tagit av mig träningskläderna så tog med tvålen, schampot och balsamet och drog till sjön. 


Ebbe simmade för glatta livet efter sin älskade pinne. 


Tog en bild och lyckades få med flugjäveln som satte sig i ansiktet på mig. Det var riktigt skönt men det börjar bli svalare även i vattnet. Det krävdes flera omgångar för att få bort schampot ur håret. 


Sen blev det hem till datorn igen. Gud vad jag saknar min jobbdator och alla mina skärmar när jag sitter och ska plugga. Det är så underbart att ha flera skärmar. Jag har tre på jobbet så det är lite skillnad mot nu. Det blir inte riktigt samma sak när jag sitter här hemma och pluggar.  


Lunchen blev rester av Pontus linsgryta, så himla god! Passade även på att åka och handla mat innan jag återigen satte mig vid datorn. 


Tog sen med Ebbe på en kvällspromenad men Ebbe han tvärnitade när vi kom hit och ville inte fortsätta gå? Så skumt beteende då han aldrig gjort så innan. Fick lirka med honom ett bra tag innan han gav med sig och vi kunde fortsätta vår promenad. Kanske var något elakt spöke där vid med vägkanten? 


Sen gick det mycket bättre och det var så skönt att komma ut och gå i det fina kvällsvädret Sitta still hela dagen är värdelöst för min rygg just nu så behöver verkligen få röra på mig för det släpper oftast då och blir bättre. 



Ja, jag håller tummarna för en piggare morgondag utan öron och rygg värk. Det är inte lätt att bli gammal inte.




//Sofie