31 januari 2018

Lax till middag

Ikväll hade Leah och Pontus sin tennisträning så onsdagar blir alltid min kväll att laga middag. Pontus lagar mest mat här hemma men ett par kvällar i veckan så får även jag styra och ställa i köket.

Matlagning är inte så jätteroligt enligt mig. Jo, om det går fort, smidigt och blir gott. Lyssnade på en podd för ett tag sen (kommer tyvärr inte ihåg vilken podd eller vad personen hette) men det var en tjej som varit med i Sveriges mästerkock (avskyr det programmet så har rätt dålig koll på vilka som deltagit) för några år sedan. Kan hon hetat Frej i efternamn? Hon pratade om sin passion för mat och att det ska vara så enkelt och smidigt som möjligt. Precis min melodi! Hon pratade så bra om just det så jag tänkte att hennes kokbok måste jag ju bara köpa. Men jag kommer verkligen inte ihåg vad hon hette! Tror hon pratade om att hon även var glutenintolerant? Måste googla det sen.

Jag har en favoriträtt som dessutom övriga familjen också älskar. Gjorde den första gången för många herrans år sedan när Pontus och jag både i Oskarshamn och sen dess har den hängt med.

Vet inte om jag skrivit om den innan men i så fall blir det en favorit i repris!

Sätt ugnen på 225 grader
Skär laxen (tar alltid ett paket med fyra laxfiléer) i typ 2*2 cm stor bitar
Lägg laxbitarna i en ugnssäker form och salta
Skär två äpplen i bitar och lägg i formen
Skiva sen en purjolök och häv i
Skär därefter några tomater i små bitar och lägga även i dem i formen med alla de andra ingredienserna. 
Blanda 3 dl grädde (vispgrädde! Då blir det som godast, fast det säger sig ju självt) med typ 2 tsk dijonsenap och häll över allt i formen.
Skjuts in i ugnen i typ 16 minuter och voilá!

Jag brukar oftast göra råris (godaste riset! Även nyttigt så en ovanlig, men väldigt bra kombination) till och även broccoli så blir matträtten helt superb!





//Sofie


1 kommentar:

Hannah sa...

Åh, det måste jag testa! Min favorit när det gäller snabb lax är annars att täcka botten av en ugnsform med spenat, lägga laxen ovanpå, krydda, riva över MASSOR parmesan och sedan hälla på (minst) 5 dl grädde. Servera med pressad potatis! :D