02 juni 2016

Saker som jag är beroende av

Jag är nog lite av en beroendemänniska. Jag röker inte eller snusar, dricker vare sig cola, kaffe eller massa alkohol. Jag spelar aldrig på spel eller köper lotter men det finns ju massa andra saker man kan vara beroende av.

Jag har haft som mål nu sista tiden att göra något åt dessa.

Första saken är ju väldigt vanligt. Nämligen detta sockerberoende. Jag är en riktig gottegris och älskar allt som är sött och gott. Jag vill absolut inte sluta äta sött utan snarare få mer kontroll på det. De senaste månaderna har känts som jag inte haft det. Jag har ätit något sött typ varje dag och det klarar inte jag. Då triggas mitt sockerberoende igång ordentligt och jag blir helt fel. Den känslan tycker jag inte om. Att känna att jag bara måste få i mig något sött bara för att. Så jag har dragit ner på det nu de sista veckorna och det funkar bra. Sött äter jag men inte varje dag. Försöker verkligen spara mig och äta vid de tillfällena jag vill äta det. Som imorgon ska vi på 4 års kalas och fira Ville. Då vet jag ju att det kommer bjudas på gott så då har jag det att se fram emot. Ungefär så går mitt tänk nu och det känns mycket bättre. Hoppas jag kan ha det är som vana nu.


 Det andra är tops. Det låter kanske konstigt men sista åren har jag varit så beroende av tops till mina ständigt kliande öron. Varför mina öron kliar är ju för jag ständigt fortsätter använda tops och klia med. Det har varit en ond cirkel alldeles för länge. Jag har kliat så det kommit blod ur öronen, men har jag slutat? Jo för stunden men sen kommer kliandet tillbaka och då är jag där med topsen igen.

Det här har alltså hållit på i flera år. Det började när jag jobbade som personlig assistent och det jobbet slutade jag med 2012 så ja... Känsla att få köra in en tops i ett öra som kliar är helt underbart! Jag har haft jättesvårt att sluta men den ovanan. Men vet ni? Sen ett par månader tillbaka har jag inte använt en enda tops till något av mina öron. De har typ slutat klia helt nu. Så skönt!


En tredje sak jag känner mig beroende av och som jag inte vill vara beroende av är nog också något många känner igen sig i. Nämligen mobilen. Alltså jag har bara blivit värre och värre. Tar ju med mig den där telefonen vart jag än ska. Bara under det här året har det blivit mycket värre. Så fort det är en tråkig stund så åker den där telefonen fram.


Jag tycker inte om det för det har verkligen blivit ett beroende! Jag har börjat med små steg som att gå ut och gå utan att ta den med mig till exempel. Det är väldigt skönt att slippa stressen av att kolla på den där skärmen hela tiden. För det blir ju som ett stressmoment.

Jag hatar att ha den där beroendekänslan i kroppen. Det är som att det tagit över och det vill jag inte. Jag vill kunna bestämma själv, inte ha ett beroende som styr. Litet som stort, jag klarar inte av det. Blir som en utmaning att bemästra det istället.

Någon mer som känner igen sig eller har något annat som du är beroende av? Kanske finns fler topsmissbrukare där ute?:-)


//Sofie







Inga kommentarer: