08 december 2015

Receptet på klubborna

Såg att det var en på instagram som efterfrågade receptet på klubborna så tänkte slänga ut receptet här till den som vill ha:-) Kom på nu att jag kanske skrivit om det innan men i såna fall blir det en repris.

½ dl vetemjöl
1 msk kakao
1 ½ dl ljus sirap
50 gram smör
1 dl socker

Rör ihop allt i en glasbunke och  ställt sen in den i micron. Börja med 3-5 minuter (rör ett par gånger i smeten under tiden) gör sen kulprovet för att se att konsistensen är bra. Oftast får man köra smeten längre i micron. Det är ju en smaksak hur man vill ha dem men jag föredrar om de är mjukare och inte blir för hårda.

När man fått rätt konsistens på smeten så dutta ut den i små runda pölar på ett bakplåtspapper och lägga sen dit pinnarna direkt innan klubborna hinner stelna. Finns riktiga klubbpinnar att köpa på Panduro men vi brukar göra egna av blompinnar om vi knipsar av i rätt längd.

Smält sen choklad (ett paket ljus blockchoklad brukar bli lagom till en sats klubbor) i ett vattenbad. När klubborna har stelnat tillräckligt så pensla på chokladen på båda sidorna av klubborna. Vill man så kan man dekorera med kristyr när chokladen stelnat.

Hugos klubbor under tillverkning 

Man kan även göra vanliga kolor av smeten. Bara å hälla ut smeten och sen klippa den i lagom bitar när den stelnat. Jag tycker det är gott att ha choklad över men blir goda även utan:-)

Dessa är favoriter här hemma hos både stora och små och de är egentligen inte svåra att göra. Det trixiga kan vara att få rätt konsistens på dem. Blir de för mjuka kan det vara svårt att pensla på chokladen men hellre det än för hårda tycker jag:-)

//Sofie