07 maj 2017

Städa, städa och så städa lite till


Att städa är ju som ett träningspass. Helt genomvarm och skulle behöva ta mig en dusch efter att ha hållit igång och städat sen klockan nio i morse.

Fått hjälp av både Pontus och barnen så det har gått rätt bra. Huset var så genomsmutsigt så det krävdes verkligen en storrengöring. På tal om storstädning, jag tycker det är något som alla verkar definiera så olika. Läste på en blogg där de skulle storstäda huset en torsdag kväll på ett par timmar. What? Hur kan man hinna storstäda ett helt hus på ett par timmar? Då städar man, men man kan omöjligt storstäda på den lilla tiden enligt mig.

Storstäda är för mig att man dammar överallt, torkar av lister, dörrar och dörrkarmar, torkar av alla skåpsluckor i köket och tvättar av alla ytor där, badrummen ska städas av ordentligt, dammsuga överallt, renbädda i sängarna, svabba alla golven och vädra alla mattor och textiler. Det är storstädning för mig. Och det tar typ en hel dag att göra.

En riktig storstorstädning där man städar ännu mer ingående och mer noggrannare gör vi typ ett par gånger om året bara kanske. Typ tvätta fönster är det värsta jag vet att göra i städväg.

Sen är jag en riktig plockare. Hatar när saker ligger och dräller omkring. Var sak på sin plats:-) Dammsugaren får även gå varm här hemma. Ett måste när man har djur och barn.

Vi påbörjade även idag att tvätta alla grejer som ska vara i båten. Kuddar, täcken, gardiner, sängkläder etc. Vår stackars tvättmaskin och torktumlare har fått jobba hårt idag.

Barnen tröttnade dock på att städningen (men de hade hjälpt till jättebra) så efter lunch åkte de till Erik och Frida en sväng. Jag ska snart åka dit och hämta dem.

Annars tycker jag det är viktig att även de är med och hjälper till här hemma. Det blir viktigare ju äldre de blir. Vi införde i höstas ett system där de får månadspeng, men för att få hela den pengen måste de hjälpa till. Plocka ur diskmaskinen, gå ut med soporna, ge djuren mat och rasta Ebbe är det som står högst upp på deras "att göra listor".

Men även hjälpa till och städa ibland. Fast idag gnällde Hugo på att han skulle städa så han fick klippa gräset istället när han var klar med sitt rum. Gick jättebra det med:-) Ja framsidan i alla fall, men det är just principen att de ska hjälpa till. Hjälper era barn till hemma?

Nu ska jag ta tag i nästa projekt. Vika all tvätt, sånt tråkigt som också måste bli gjort. Tänkt så skönt att börja veckan med att allt sånt är avklarat. Gäller ju och tänka positivt:-)

//Sofie 

Inga kommentarer: