18 augusti 2011

Delade magmuskler och överskotts hud

Mina mage. Ja den har jag varit evigt trött på enda sen min älskade son tittade ut för tre år sen. Jag har läst varenda tidning, varenda blogg, sett varenda tvprogram där kunniga personer uttryckt sig i ämnet..Ja rubbet. Visst jag har några kilon mer än innan jag fick mina små änglar men de kilon gör mig inget, de gör mig inte överviktig på något sätt. Men magen. Magen som gör att folk tror jag är gravid med en tredje. Magen som gör att jag får eksem under hudveket. Magen fortfarande är kvar trots alla ansträngningar...

Gördel, korsett som användes dag och natt i flera månader från första dagen efter förlossningen, regelbunden löpträning som startade 5 veckor efter förlossningen, regelbundna statiska övningar för magen, gymträning, situps och för att inte tala om alla dessa promenader. Har något hjälp, nej.

Efter jag fick Hugo och gjort massa försök till att få min mage att dra ihop sig utan att lyckas så ringde jag faktiskt för att få tala med en läkare. Det fick jag. I telefon. Han visste nada. Han tyckte bara jag skulle fortsätta träna. Han visste ingenting om delade magmuskler eller något. Seriöst.

Efter allt jag gjort efter Leahs förlossning så är jag trött. På riktigt. Jag vill ha svar på varför min mage består trots alla ansträngningar och all fakta jag tar in och använder mig av. Varför?

Vårdcentralen är inget alternativ igen. Jag tog kontakt med en privatklink i Jönköping. I Jönköping har de startat upp ett nytt samarbete mellan olika företag, så kallat hälsocenter. Perfekt! Jag får en tid att prata med en sjuksköterska. Det var det mötet som jag var på för 2 veckor sen. Pontus följde också med. Fick där rådet att boka tid med en läkare som får kolla på magen mer noggrant. Hon tror att bukplastik är alternativet för mig.

Läkaren träffade jag idag. Den här läkaren var inriktad på plastikkirurgi. Jag lyfte bara på tröjan så sa han: "Oj vilka delade magmuskler". Mina magmuskler är jättedelade. Sen har jag överskottshud som bara hänger. För att få ihop mina magmuskler igen gäller operation. Bukoperation. Träning kan hjälpa men då mina magmuskler är så delade (och jag inte fått något som helst resultat trots mina tidigare ansträngningar) så trodde han det skulle bli svårt att få ihop musklerna med bara träning.

Att bara göra en operation för att "bara" sy ihop magmusklerna är inte ett alternativ. Det görs enbart via en bukplastik. Man syr ihop magmusklerna samtidigt som man stramar upp överskottshuden.

Läkaren tyckte också att det såg opropetionerligt ut med magen till resten av min kropp. Speciellt med tanke på min unga ålder....

Det här var ju en privatklink. Alltså kostar det om man vill göra denna operation hos dem. Massa pengar. Men detta problem kan man få bekostat av landstinget. Jag har ju försökt få en tid hos en läkare här i Tranås som kan kolla och bedöma mitt problem och sen i sin tur skicka mig vidare via remiss till en läkare på sjukhus. Där är det han/hon som avgör om det blir operation. Men. Jag får inte träffa någon läkare här i Tranås innan december. Ja kanske inte ens då. Vad hände med vårdgarantin på 3 månader?

Så är läget med min mage. Överskottshud som ger mig eksem och som säkert kommer bli värre med tiden. Blir jag svettig, har duschat, eller varm så får jag eksem under huden på magen. De delade magmusklerna gör ju att de kvittar hur mycket jag tränar, hur rätt jag än tränar/äter så kommer magmusklerna förmodligen aldrig gå ihop.

Får se hur jag går tillväga härifrån. Men det känns skönt att en läkare har kollat i alla fall och konstaterat att det är delade magmuskler. Nu vet jag varför. Nu är bara frågan hur jag ska göra något åt det. Eller hur jag ska ha råd att göra något åt det....

//Sofie


5 kommentarer:

Elin sa...

Vet en som gjort sin mage hos Gunnar Kratz på plastikakademin. Hon är nöjd och tror dom är relativt "billiga".

http://www.plastikakademin.se/priser.html

Tina sa...

ja, delade magmuskler ska man ju kunna få via landstinget. Jag har funderat på att ringa ner till sjukgymnasten i stan för att dels få hjälp med övningar som för samman delade magmuskler sen kan även de skriva remisser, och det bästa är att de har inte så lång kö. Så det är mitt tips; ring till sjukgymnasterna på vårdcentralen. När jag hade foglossning och ringde dit, fick jag tid inom en vecka så det kan ju va värt att prova! Kramar

Jennie sa...

Blää vilket dilemma. Men tänkte på en sak, om man syr ihop så där, hur blir det om du blir gravid igen?

Anonym sa...

Googla på något som heter "egenremiss", det är du som patient som själv skriver din egen remiss där du själv beskrivet problemet. Du skriver din remiss till närmaste plastikmottagning, i ditt fall plastiken Us.Då blir remissen bedömd av en plastikdr och prioriterad när man får komma in.

Catrine sa...

Hoppas du får hjälp! Delade magmuskler kan ju ställa till det rent fysiskt också. Magmusklerna håller ju i princip hela kroppen stabil, ryggen höfterna, hållningen. Även balansen påverkas. Man kan ju få ryggproblem av att ha delade magmuskler eftersom dom inte kan göra det dom "ska". Påpeka det också när du kontaktar landstinget för man ska inte behöva få ryggproblem bara för att man skaffar barn! Lycka till :)
/Catrine